top of page

Periodisering -Learning by Doing

Bijgewerkt op: 15 apr. 2019

OG's trainers Oscar en Karin hebben hard gewerkt aan een custom made periodiseringsprogramma en zullen dit in de komende 6 maanden gaan testen.

Komende tijd zullen we hier onze bevindingen delen en de do's en don'ts ondervinden van het door ons samengestelde programma. We hebben diverse trainingstechnieken en filosofieën proberen samen te voegen in naar wat in onze ogen functioneel is en waar we de beste en meeste resultaten mee denken te behalen.


Wat is periodisering:

Vrijwel iedere serieuze sporter heeft een trainingsschema om zijn prestaties te optimaliseren. Een handig hulpmiddel daarbij is het periodiseren van je training. Bij elke fysieke sport kan je dit principe toepassen. Je leert om op een gestructureerde en wetenschappelijk onderbouwde wijze je training in te plannen zodat je in iedere fase van de training de juiste trainingsprikkel krijgt.

Het woord periodisering verklapt het al, het gaat om indelingen in periodes. Het gaat bij periodisering vooral om een afwisseling van rust en inspanning. Het betreft een systematisch opbouw gedurende een aantal weken, gevolgd door een periode waarin de intensiteit en de duur wordt afgebouwd. Als je het bijvoorbeeld hebt over een jaarplan dan is periodisering is een belangrijk onderdeel voor het bereiken van lange termijn doelstellingen en is opgedeeld in diverse fases. Iedere fase vraagt om andere fysieke trainingsprikkels.


Een periodiseringsplan is altijd een leidraad! Neem het daarom niet te letterlijk. Het schema moet zich naar jou voegen en niet andersom. Periodiseren is een hulpmiddel en geen doel op zich. De indeling van een periodisering en daarmee de trainingsblokken is afhankelijk van jouw trainingsfrequentie. In de basis gaat een periodisering uit van een topsporter die elke dag traint. Heb je minder tijd, dan verdeel je die blokken gewoon over meerdere weken.

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vanavond op het rooster

Lieve leden! Vanavond zijn hypertrofie en lifting heerlijk vol! Gelukkig is er nog ruim plek bij de WOD om 20.00 en Bij de Yoga Flow om 20.00 uur! Zien we je dan? Karin, Oscar & Roos

Comments


bottom of page