top of page

Functioneel gebruik van je GYM GEAR

𝘽𝙚𝙡𝙩 𝙤𝙢, 𝙨𝙡𝙚𝙚𝙫𝙚𝙨 𝙖𝙖𝙣, 𝙄𝙣𝙜𝙚𝙩𝙖𝙥𝙚𝙙 𝙚𝙣 𝙢𝙤𝙤𝙤𝙧𝙚 𝙩𝙝𝙖𝙣 𝙧𝙚𝙖𝙙𝙮 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙟𝙚 𝙬𝙖𝙧𝙢𝙞𝙣𝙜-𝙪𝙥?!...

Wat is eigenlijk het doel van je 𝗚𝗬𝗠 𝗚𝗘𝗔𝗥 en waarom gebruik je deze wel of juist niet?




Blessurevrij bewegen, stabiliteit vragen en het voorkomen van pijntjes zijn basics die je ontwikkelt met de juiste stabiliserende en mobiliserende oefeningen.

Jouw hulpmiddelen lossen in eerste instantie geen disfuncties op en zullen je geen betere techniek aanleren. Een sterk 𝘧𝘶𝘯𝘥𝘢𝘮𝘦𝘯𝘵 is het belangrijkste goed wat je jezelf cadeau kan doen en dit sterke fundament kan je indien gewenst nog verder versterken.

Inderdaad: Door specifieke gear op de juiste manier en op het juiste moment te gebruiken.


𝙒𝙖𝙖𝙧𝙤𝙢 𝙜𝙚𝙗𝙧𝙪𝙞𝙠 𝙟𝙚 𝙙𝙖𝙣 𝙬𝙚𝙡 𝙙𝙚 𝙗𝙚𝙡𝙩, 𝙙𝙚 𝙨𝙡𝙚𝙚𝙫𝙚𝙨, 𝙬𝙧𝙖𝙥𝙨 𝙤𝙛 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙥𝙨?

Een kleine insight vanuit de OGHPG visie:

𝗕𝗲𝗹𝘁

Verstevigt je “core” mits je deze goed gebruikt door je intra abdominal/ thoracic pressure te vergroten. (De druk die je opbouwt in je romp en luchtwegen) Je buikspieren hebben als het ware iets om tegenaan te duwen. Dit kan zorgen voor extra stabiliteit en een betere transitie van je kracht.

Let wel, zorg dat je eerst zelf leert “bracen” voordat je gaat trainen met een belt. Gebruik de belt niet direct in je warming-up sets, maar wacht tot je in een hoger percentage van je trainingsintensiteit zit.

Heb je het gevoel dat je een belt MOET gebruiken? Geef dan in je trainingen wat extra aandacht aan je core strength!


𝗦𝗹𝗲𝗲𝘃𝗲𝘀 𝗲𝗻 𝘄𝗿𝗮𝗽𝘀:

Zorgen voor meer compressie en stevigheid in de gewrichten rondom je knieën.

Dit kan helpen bij het stabieler bewegen of een grotere lading te dragen met wat extra “bescherming” van de banden en pezen. Ook deze wil je eerst trainen en sterker maken voordat je extra hulp inzet.


𝗦𝘁𝗿𝗮𝗽𝘀:

Een super handige tool voor het vastgrijpen en vasthouden van voornamelijk de halter. Echter wordt je gripkracht vele malen minder geprikkeld! Dit kan handig zijn als je in de oefening voornamelijk de focus legt op bijvoorbeeld je onderrug of booty.

Maar is het belangrijk om grip kracht te vergroten? Train dan ook zonder straps en gebruik ze niet al bij de eerste set van je warming up.


Over het algemeen wil je de equipment pas gaan gebruiken als je rond de 75% - 90% van de trainingsintensiteit hebt bereikt.

Train ook eens een maand of zelfs twee zonder equipment, of tijdens een deload week bijvoorbeeld. Zo komen je zwakke schakels (weer) tevoorschijn en heb je weer mooie pointers voor jezelf waar je aan kan werken!


Ook is goed schoeisel onmisbaar in de gym. Hier wijden we later nog een artikel aan!


Heb je hier vragen over? Doe gerust een keertje mee met de les of stel ze hieronder!


171 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vanavond op het rooster

Lieve leden! Vanavond zijn hypertrofie en lifting heerlijk vol! Gelukkig is er nog ruim plek bij de WOD om 20.00 en Bij de Yoga Flow om 20.00 uur! Zien we je dan? Karin, Oscar & Roos

bottom of page