top of page

Back to Basics

Bijgewerkt op: 15 apr. 2019Het is belangrijk om te realiseren dat de basis van het bewegen voorop moet staan, wat je doelstelling ook is.


"Beginnen bij de basis is key voor een solide fundament"Als ik in een sportschool loop zie ik mensen deadliften op een bosu bal of atleten die “sport specifieke” oefeningen doen, wat vaak bewegingen zijn die ze niet op het speelveld uitvoeren (dus eigenlijk juist niet sport specifiek). Het is dan belangrijk om te zorgen dat de basis bewegingen goed zijn voordat je andere oefeningen gaat doen. De gewrichten moeten pijnloos en met volledige mobiliteit kunnen bewegen. Vooral bij trendsporten zoals Crossfit en Powerlifting is het erg belangrijk deze basis te beheersen.

Stabiele gewrichten zorgt ervoor dat je minder snel blessures krijgt. De lenige (en stabiele) spier is de sterke spier!


Als je langdurig op apparaten blijft sporten zal je, je hersenen aanleren dat het maar enkele spieren hoeft te gebruiken, terwijl er veel meer nodig zijn om een krachtige en veilige beweging uit te voeren. Spieren worden functioneel verkort (stijve spieren) en je stabiliteit zal achteruit gaan. Om beter te worden in de meeste doelstellingen, is het belangrijk om gevarieerd te trainen en de basis te leren voordat je de “fancy” oefeningen kan doen. Leer het lichaam functioneren op een stabiele ondergrond voor je bijvoorbeeld een bosu bal gaat gebruiken.


Stap dus vooral van de apparaten af, en doe (onder begeleiding van bijvoorbeeld een personal trainer) oefeningen op eigen lichaamsgewicht en oefeningen met losse dumbles, halters en kettlebells.Begin vooral bij de basis! Leer te zitten in een squat, tillen met een rechte rug, en je schouders mobiel en stabiel te bewegen.


We zijn zo overtuigd van dit pricipe dat we zelfs speciaal een 'Gym Support - Back to Basics' hebben samengesteld. Trainingsschema's die gericht zijn op het bouwen van een sterk en stabiel fundament welke zo belangrijk is om in het verdere verloop van je trainingen nog meer progressie te kunnen boeken. Ook met Personal Training kan je meer specifiek inzoomen op progressie van de basics. Alle aandacht is voor jou en het trainingsprogramma zal op jouw behoeftes worden ingedeeld.35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page